Sendinger som er tagget med Tvang
Tvang og makt mot mennesker med utviklingshemning - erfaringer fra besøk til fire kommuner
Funksjonsevnekonvensjonen (CRPD)
Varighet: 30 min
Helga Fastrup Ervik fra Sivilombudet snakker om erfaringer fra tvang og makt
De vanskelige gråsonene: Hva er tvang?
Varighet: 29 min
Et innblikk i bakgrunnen for regelverket, hva som er formålet med regelverket, hvor kapittel 9 gjelder og hva som helt klart faller innenfor eller utenfor det som er å definere som tvang.
De vanskelige gråsonene: Er det vesentlig skade?
Varighet: 19 min
Det kan være utfordrende å vurdere om vilkåret om vesentlig skade er oppfylt i den enkelte situasjonen. Det er viktig å nettopp ha kunnskap og avklare disse situasjonene og her gjennomgås ulike typer av vesentlig skade og aktuelle momenter i vurderingen.
De vanskelige gråsonene: Er det tilrettelegging, hverdagstvang eller tvang?
Varighet: 15 min
Viktige avveininger mellom selvbestemmelse og å sikre grunnleggende behov og gode liv utfordrer mange i tjenestene. Dette vil berøres i denne forelesningen.
De vanskelige gråsonene: Er alt annet prøvd?
Varighet: 20 min
Hva ligger i dette kravet og hvilke muligheter har vi egentlig?
Om våre møter med atferd som utfordrer
Varighet: 38 min
Bo Hejlskov Elvén, en erfaren svensk psykolog kjent for sitt arbeid med utfordrende atferd og lavaffektive tilnærminger, åpner konferansens første dag med refleksjoner om tvang og viktige faktorer i arbeid med komplekse problemstillinger.
Så lenge personen har utviklingshemming, da kan vi bruke tvang?
Varighet: 22 min
Bjørn Roar Vagle, seniorrådgiver ved KORUS og tidligere medlem av Tvangslovutvalget, gir oss et innblikk i diskusjonene rundt opphevelsen av diagnosekravet i kapittel 9 og hvordan dette kan påvirke tvangsbruk. Vil CRPD-inkorporeringen gi nytt liv til debatten om Tvangsbegrensningsloven?
CRPD og tvangslovgivningen
Varighet: 20 min
Guri Hestflått Gabrielsen og Miriam Kveen, jurister ved Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), innleder om sammenhengen mellom tvang, tvangslovgivning og CRPD.
Samtale om tvang, menneskerettigheter og utfordringer
Varighet: 29 min
Vi har samlet et panel bestående av sentrale personer fra tjenester, fagmiljø og menneskerettighetsmiljø for en samtale om tvang og utfordringer knyttet til personer med utviklingshemming. Blir det faglig uenighet og temperatur i diskusjonen? Panelet ledes av Anne-Mette Øvrum, direktør i Signo.
Språk er makt: trenger vi begrepet utviklingshemming?
Varighet: 9 min
Johannes Tveitnes og Adam Berge har lenge utfordret begrepsbruken innen feltet, spesielt bruken av ordet "utviklingshemming". På konferansen deler de hvorfor dette engasjementet er viktig for dem.
BPA og tvang
Varighet: 52 min
Tor Omar Heyerdahl Nyquist og Marit Diseth tar opp utfordringer og løsninger knyttet til bruk av tvang i BPA-ordningen. Med fokus på regelverk og erfaringer, deler de innsikt fra sine roller som advokat og fagansvarlig i arbeid med BPA og tvang.
Kompetansebygging med bruk av VR
Varighet: 21 min
Elisabeth Lohne Edvardsen, fag- og kvalitetsrådgiver i Sandefjord kommune, presenterer hvordan USHT i Vestfold og Telemark har brukt VR-teknologi siden 2019 for å styrke kompetansen i helse- og omsorgstjenester og forebygge bruk av makt og tvang.
Risikovurdering
Varighet: 30 min
Asbjørg Merete Berget fra Habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet vil presentere deres retningslinje for håndtering av vold og trusler, med fokus på voldsrisikovurdering og risikohåndteringsstrategier for å redusere fremtidig risiko.
Beslutningsstøtte
Varighet: 31 min
Sølvi Linde, førstelektor ved Høgskulen på Vestlandet, presenterer sin kunnskapsoppsummering om beslutningsstøtte, et sentralt begrep i CRPD og veilederen for gode helse- og omsorgstjenester. Hun deler funn fra sin forskning på tjenesteyteres erfaringer og fremhever viktige faktorer som kan fremme god beslutningsstøtte og forebygge bruk av tvang.
Tvangsbingo? Funker egentlig tvangslovene?
Varighet: 41 min
Marius Storvik, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultetet ved UiT, avslutter konferansens første dag med refleksjoner om tvangslovene, dagens praksis og fremtidige muligheter. Med sin lange erfaring innen feltet vil han belyse sentrale problemstillinger og utfordringer knyttet til lovverket.
Hva du kan lære av mine erfaringer med tvang?
Varighet: 29 min
Kai Plener deler sine erfaringer med tvang i helsevesenet og reflekterer over hvordan hjelpeapparatet kan lære av disse opplevelsene for å bedre livskvaliteten for brukere.
Kartlegging av mulige traumereaksjoner
Varighet: 26 min
Psykologspesialist Arvid Nikolai Kildahl gir innsikt i hvordan kartlegging av traumereaksjoner kan bli en viktig del av evalueringen av tvangstiltak i helsevesenet.
Proaktive faglige tiltak reduserer behov for tvang og makt
Varighet: 17 min
Mona Bjørnstad Dagfinrud viser hvordan opplæring, strukturering og forebyggende tiltak kan redusere behovet for tvang, med fokus på etisk forsvarlighet og høy faglighet.
Bruk av tvang under gjennomføring av dom
Varighet: 30 min
Stian Slotnes Larsen belyser hvordan tvang under dom til tvungen omsorg krever balanse mellom nødvendighet og uforholdsmessighet, og viktigheten av tverrfaglig samarbeid for å fremme atferdsendring og utvikling.
Vilkår om andre løsninger – kun på papiret eller et reelt krav?
Varighet: 43 min
Jonny Finstad og Terje Fredheim diskuterer betydningen av 'andre løsninger' i arbeid med tvang, og hvordan dette kravet kan kvalitetssikres og dokumenteres i praksis.
Pårørendesamarbeid
Varighet: 24 min
Eivind Bjerksetmyr i NAKU snakker om faktorer for godt pårørendesamarbeid i dette foredraget.
Forebygging og bruk av tvang i yting av somatisk helsehjelp til personer med utviklingshemming
Varighet: 23 min
Linn Ebeltoft Sparby deler innsikt fra forskning på forebygging og bruk av tvang i somatisk helsehjelp for personer med utviklingshemming, med fokus på etisk og faglig refleksjon rundt tvungen helsehjelp.
Tvang og makt i skolen
Varighet: 30 min
Silje Netland deler erfaringer og innsikt om bruk av tvang og makt i skolen, og diskuterer hvordan praksis og lovverk kan redusere unødvendig tvang i hverdagen.
Uønska åtferd
Varighet: 30 min
Forfatter Olaug Nilssen avslutter konferansen med innsikt fra sin siste roman, Uønska åtferd, som utforsker mennesker med omfattende bistandsbehov og hjelpeapparatets rolle.